kan die url niet anders?
“Trek het je niet aan, het zijn niet jouw problemen”.
Dat is nu nét waar veel mensen goed in zijn: het oppakken van andermans problemen om ze vervolgens vol gas op te lossen. En dat is natuurlijk lang niet altijd handig, want je eigen -nog op te lossen- problemen blijven liggen.
Een vriend van me zei te pas en te onpas “Is niet mijn aapje” om er soms aan toe te voegen “Zie je dat circus? Die aapjes blijven daar”. Ik had geen idee waar het vandaan kwam, dus ik ging op onderzoek uit.
Ik kwam uit op het Poolse spreekwoord “Nie mój cyrk, nie moje małpy”: niet mijn circus, niet mijn aapjes. Vooral gebruikt om duidelijk te maken dat je je niet met andermans drama en problemen wil bemoeien en er vér buiten wil blijven.
“Er komt nu zeker een levensverhaal?”
Soort van, maar geen zorgen: ik hou het kort en het zapige heb ik eruit gefilterd. In een tijd waarin ik te veel bezig was met het resultaatgericht oplossen van andermans problemen en mijn ambitie om mijn bedrijf vorm te geven op de achtergrond wegzakte, was dit spreekwoord meer dan toepasselijk. Ik kon er net zo goed een business van maken: ik pakte het spreekwoord op, gaf er een (positieve) twist aan en zo werd de pay-off en het logo van PlanAE geboren.
En hoe dat zich vertaalt naar onze bedrijfsvoering? We bijten ons graag vast in het probleem waar de klant tegenaan loopt: we zijn ervan overtuigd dat, door het ons eigen maken van het probleem, de klant kan rekenen op dat wij net zolang gas geven totdat we het gewenste resultaat hebben geleverd.
“Maar waarom dan die circusaapjes-URL en niet gewoon PlanAE.com”?
Simpel: PlanAE.com was al bezet. Maar het (onverwachte) voordeel van de circusaapjes-URL is dat het afwijkt van de standaard, iets waar we bij PlanAE van houden en goed in zijn. Is toch best lastig met typen, zou je denken. Helemaal waar: je test de toetsenbordvaardigheden (én het geduld) van de gemiddelde gebruiker, maar daar zijn QR-codes, contactformulieren en doorkliklinks voor uitgevonden. Opgelost.
“Kunnen we naast de URL en het logo nog meer aapjes-symboliek verwachten”?
Natuurlijk, in veel wat we doen (verwacht alleen geen aapjes-spreekwoorden, want we willen natuurlijk niet voor aap staan). Naast dat we aapjes in bovenstaande context identificeren als problemen, zijn we zelf eigenlijk ook een team van aapjes: we zoeken graag problemen, lossen ze op een creatieve manier op en hebben een bak aan inlevingsvermogen. Om een aantal eigenschappen te noemen. En sommigen van ons kunnen ook nog klimmen (ja, echt).
Best vermoeiend, je eigen merk bouwen. Vooral als je creativiteit geen grenzen kent en niet vies bent van metaforen en symboliek. Maarja, je bent copywriter of niet.